top of page
Zoeken

Hoe geef ik mijn grenzen aan?

Bijgewerkt op: 5 mei 2021

Het probleem met het aangeven van grenzen is niet het aangeven van grenzen, maar het gevoel van schuld en egoïsme dat erop volgt. Als je dit lastig vindt dan heb je naar alle waarschijnlijkheid een onderliggende overtuiging dat jij verantwoordelijk bent voor het goede of slechte gevoel van een ander. Herkenbaar?


Boundaries are our own personal limits. They allow us to have space between us and another. They are the foundation of healthy relationships. - Dr. Nicole LePera

Je kunt geen grenzen aangeven zonder die ander iets te onthouden. Want die ander wil iets en jij wil dat niet dus dat is nooit leuk voor die ander. Is dat dan slecht? Nee, dat is het leven. Het gaat je niet lukken om iedereen altijd gelukkig te maken. Het enige resultaat wat je dan krijgt is dat je zelf ongelukkig wordt. Je bent niet verantwoordelijk voor het gevoel van anderen, alleen voor dat van jezelf.

Every time you're given a choice between disappointing someone else and disappointing yourself, your duty is to disappoint that someone else. Your job throughout your entire life, is to disappoint as many people as it takes to avoid disappointing yourself.” Glennon Doyle, Untamed

Grenzen stellen is iets wat je kunt oefenen en waar je in de loop der tijd beter in wordt. In het begin is het super spannend; kan ik dit wel, wordt er niet alsnog over me heen gewalst, wat als diegene boos op me wordt? Allemaal hele logische spanningen die komen kijken bij de eerste stapjes van het grenzen stellen. Hierbij een aantal hulpzinnetjes om je grenzen aan te geven:


  • ‘Ik heb geen behoefte aan advies of feedback op dit moment’

  • ‘Ik reageer op je berichtjes/emails op het moment dat ik er tijd en energie voor heb’

  • ‘Nee’

  • ‘Ik voel me niet comfortabel genoeg om dat met je te delen’

  • ‘Ik heb op dit moment niet de emotionele ruimte om te luisteren’

  • ‘Ik respecteer dat we onze mening verschilt over... Laten we dit gesprek daarom niet voortzetten.’


Reminder: dit zijn volzinnen die niet opgevolgd hoeven te worden met een ‘sorry’ of een oeverloze uitleg waarom je de grens stelt. Hoe korter en duidelijker, hoe beter.
14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page