top of page
Zoeken

Hypnotherapie: doorbreek je patronen en kom in je kracht


Loop jij keer op keer tegen hetzelfde issue aan of heb je al langere tijd last van emotionele of fysieke pijn? Dit kan ongelofelijk uitputtend zijn en veel frustraties opleveren. Vrijwel altijd worden problemen in je leven veroorzaakt door onderliggende belemmerende patronen, opgegaan ergens in je vroege jeugd. Zonder dat je het beseft sturen deze patronen je handelen, waardoor je vervelende gevoelens wegdrukt en je jezelf op de lange termijn saboteert.

Hypnotherapie is de ultieme vorm van therapie om deze onbewuste patronen te doorbreken, te begrijpen hoe ze zich hebben kunnen nestelen en nieuwe gezondere patronen te installeren. Time for a new you!


Hoe werkt hypnose?


Tijdens een hypnotherapie sessie brengt de hypnotherapeut je in een lichte trance waarin je zelf de volledige controle behoudt. Je beantwoord vragen en leert je gedachten en gevoelens beter onder woorden krijgen. Hierdoor leer je ook beter begrijpen waar ze vandaan komen. Hypnose is niets anders dan een hele diepe staat van ontspanning. Zonder dat je het door hebt bevind je je gedurende de dag meerdere keren in deze natuurlijke staat van zijn; bijvoorbeeld net voor je in slaap valt of als je wegdommelt tijdens een treinreis.

De ontspannen staat van zijn zorgt ervoor dat je bewuste naar de achtergrond begeeft en er direct contact met je onderbewuste mogelijk is. Hierdoor komen de onderliggende overtuigingen omhoog die jouw gedrag een richting in sturen die niet voor je werkt.

Je denkt bij hypnose misschien aan theatershows waarin mensen opdrachten krijgen om allerlei gekke dingen doen terwijl ze zich daar niet bewust van zijn. Rasta Rostelli achtige praktijken; dit noemen we toneelhypnose. Het gaat hier om entertainment en een heel andere vorm van hypnose. Het heeft niets te maken met hypnotherapie. Tijdens een hypnotherapie sessie ben je enkel in een lichte trance waarin je voortdurend zelf de controle hebt. Jij bent de baas tijdens de sessie.


Pak de wortel van je probleem aan


Tijdens een hypnotherapie sessie ga je samen met een de hypnotherapeut onderzoeken wat de dieper liggende oorzaak is van jouw probleem. De pijn achter de pijn. Tijdens de sessie krijg je inzichten in waarom dit patroon zich ooit heeft kunnen nestelen door terug te gaan naar herinneringen, vaak uit je jeugd. Daarna wordt het patroon doorbroken en de weg geopend voor positieve gedachtegangen. Door de wortel aan te pakken bevrijd je jezelf van de stress die zelfsabotage je oplevert. Pas dan kun je echt stappen vooruit zetten richting geluk en gezondheid.Ik wil het me niet herinneren


Maar wat nou als er nare, verdrietige of angstige herinneringen omhoog komen? Dingen die ver weg zijn gestopt en je je niet meer kunt of wilt herinneren. Het kan gebeuren dat deze ervaringen onder hypnose omhoog komen. Het is wel zo dat je niet in de herinnering zit maar ernaar kijkt, alsof ze zich op een bioscoopscherm afspelen. Dit maakt het minder overweldigend dan dat je het opnieuw beleeft. De hypnotherapeut is in zo’n geval bij je om je erdoorheen te begeleiden en je te laten weten dat je veilig bent en niet meer in de herinnering van toen zit. Daarnaast kun je altijd aangeven dat je je niet prettig voelt en wilt stoppen met de herinnering of sessie. Weet dat het heel helend kan zijn om de herinnering uit de schaduw te halen. Diep weggestopte herinneringen kunnen een enorme uitwerking hebben op hoe je je leven vandaag de dag leidt. Het openen van de herinneringen kan heftig en intens zijn, maar vooral ook heel bevrijdend!


Kan iedereen gehypnotiseerd worden?


Iedereen kan gehypnotiseerd worden. Hypnose is pure ontspanning en het is zelfs heel gemakkelijk om in deze staat te komen. Je slaapt niet tijdens de sessie, wat betekent dat je je alles kunt herinneren en bewust bent van wat er gebeurt en wat je wel of niet vertelt tijdens de sessie. Je bent je overal bewust van tijdens de sessie en als je iets niet prettig vindt kun je dat aangeven.


Bespaar jezelf jaren therapie


Slechts 5% van ons doen en laten vindt op een bewust niveau plaats, de overige 95% gebeurt onbewust. Enkele van deze onbewuste patronen zijn geïnstalleerd tijdens moeilijke tijden in je jeugd. Ook al is je jeugd al even geleden; deze patronen verdwijnen niet zomaar en sturen vandaag de dag nog steeds jouw leven aan. Vaak zonder dat je het door hebt. Onder hypnose kun je rechtstreeks communiceren met je onderbewuste. Dit scheelt jaren therapie, een hele echte en effectieve manier dus om bij de wortel van jouw probleem te komen.


Wanneer kun je hypnotherapie inzetten?


Hypnotherapie is geschikt voor allerlei issues op het gebied van werk, relaties, zelfvertrouwen, gezondheid en vele andere terreinen. Denk bijvoorbeeld aan een burn out, scheiding, angsten, slaapproblemen of aanhoudende klachten bij ziektes als fibromyalgie of psoriasis. Hier een greep uit de klachten waarvoor hypnotherapie geschikt is:

 • Angsten, fobieën

 • Burn out

 • Concentratie- en geheugenproblemen

 • Depressieve gevoelens

 • Emotionele uitbarstingen

 • Nervositeit en spanning

 • Pijnklachten

 • Psychosomatische klachten, bijvoorbeeld maag­- en darmklachten, PDS, hyperventileren, tinnitus

 • Seksuele problemen

 • Slaapproblemen

 • Stress

 • Traumaverwerking

 • Versterken en/of ondersteunen van een genezingsproces

Hypnotherapie helpt je om op een veilige manier jouw blokkades onder ogen te komen. Je krijgt inzicht in jouw onbewuste mechanismen; waarom overkomt mij dit. Inzicht in jouw drijfveren geeft je de vrijheid en macht om voor een ander leven te kiezen; eentje waar je gelukkig van wordt.​ Hypnotherapie is zeer goed inzetbaar voor zowel volwassenen als voor kinderen. Bij sommige ziektebeelden echter is hypnotherapie niet geschikt. Zeer ernstige psychiatrische aandoeningen zijn een contra-indicatie om met hypnose te werken.


Nieuw: Rapid Transformational Therapy


Nieuw op het terrein van hypnotherapie is RTT hypnotherapie (Rapid Transformational Therapy). RTT hypnotherapie is een hybride therapievorm die is ontwikkeld door Marisa Peer en veelbelovende resultaten heeft. RTT hypnotherapie combineert het beste van hypnotherapie, psychotherapie, NLP en cognitieve gedragstherapie. In deze therapievorm onderzoekt de hypnotherapeut wat de rol en functie is van de klacht in jouw leven. Waarom heb je deze ontwikkeld? Wat heb je nodig om deze klacht achter je te laten? Je wordt in je kracht gezet en krijgt inzichten in de manier waarop je voor bepaalde copingmechanismen hebt gekozen.

Een RTT sessie eindigt altijd met een transformatie van ongeveer twintig minuten waarin de hypnotherapeut je toespreekt met positieve affirmaties. De audio die dit oplevert luister je na afloop van de sessie drie weken lang iedere dag. Dit is de tijd die nodig is om nieuwe positieve verbindingen in je hersenen aan te brengen (neuroplasticity). Dé manier om jezelf op een dieper liggend niveau te leren kennen en je leven ten goede te veranderen!


Lees meer op The School Of Healing