top of page
Zoeken

Waarom grenzen aangeven de ultieme life hack is

Het recept voor een fijn en gelukkig leven: in je eigen kracht staan. Klinkt zalig nietwaar? Om dit punt te bereiken is het belangrijk om je energie bij je te houden en bewust in te zetten. Dit doe je door je grenzen te bepalen en aan te geven. Zo lekt er niets onnodig weg en hou je meer dan genoeg over voor de dingen en mensen die je gelukkig maken.

Grenzen aangeven: please do not cross!

Grenzen zijn de lijn die je aangeeft tussen jou en de ander. Hoe spannend het soms ook is; als je je grenzen goed aangeeft daalt je stress level acuut. Tegelijkertijd zal je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde juist gaan stijgen. Je voelt je veel relaxter in de relaties en vriendschappen die je hebt en er ontstaat ruimte voor warmte en verdieping.



Hoe weet je dat je grenzen soms wankelen?

Bovenstaande is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je moeite hebt om je grenzen aan te geven dan voel je je vaak vermoeid, uitgeput en leeggezogen. Daarnaast geven de volgende drie signalen aan dat er mogelijk wat werk aan de winkel is:

  • Je hebt een hekel aan het woord ‘ nee’ Het is zo’n simpel klein woordje, maar het kan een stortvloed aan ongemak, schuldgevoel en stress oproepen. Herken je dit? Dan kan het zijn dat je grenzen te vaak overschreden worden.

  • Je voelt je schuldig als je voor jezelf kiest in plaats van voor de ander Moeite hebben met grenzen aangeven is een signaal van laag zelfvertrouwen. Een laag zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je liever jezelf teleurstelt dan de ander. Door je grenzen aan te scherpen, stijgt ook automatisch je zelfvertrouwen.

  • Je stelt jezelf nooit de vraag; wat wil ik eigenlijk? Je bent vaak zo afgestemd op de ander dat je je vergeet af te vragen wat je zelf eigenlijk wil. Als je te lang en te vaak doet, verlies je uiteindelijk het contact met je eigen behoeftes; wat resulteert in niet zo goed weten wat je wil.

Grenzen aangeven is een skill – drie tips

Je grenzen aangeven is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je iemand bent waarbij energie vaak weglekt dan ben je daar echt niet de enige in. Een heel groot deel van de bevolking worstelt hiermee. Waarom? Omdat je ouders waarschijnlijk ook geen masters zijn geweest in het aangeven van grenzen. Hoe kun je nu weten hoe iets werkt als je het nooit geleerd hebt?

What now… geen zorgen! Grenzen aangeven is een vaardigheid, iets waar je steeds beter en beter in gaat worden hoe vaker je het doet. Drie tips:

  • Begrijp dat de gevoelens van anderen niet jouw verantwoordelijkheid zijn: De grenzen die je aangeeft of de keuzes die je maakt kunnen andere mensen een ongemakkelijk gevoel geven. Dit heeft alles met hen en niets met jou te maken. Je bent niet op aarde om andere mensen een goed gevoel te geven. Daarnaast helpt het de vriendschap of relatie als je je niet opgejaagd of onder druk gezet voelt. In the end is degene die jouw grenzen ongemakkelijk vindt er ook bij gebaat dat jij je fijn voelt in het contact.

  • Zeg nee en hou het daarbij: Een grens aangeven kan een uitdaging zijn, een grens houden is soms nog lastiger. Vaak zal degene aan wie je de grens aangeeft toch nog even proberen om je eroverheen te laten gaan. Tip van de dag; geef je grens aan en laat geen ruimte voor een reactie. Sluit het gesprek af, verplaats jezelf naar een andere ruimte of leg je telefoon weg. Op deze manier leer je je grenzen te houden.

  • Match je woorden met je acties: Mensen communiceren op twee manieren. Met woorden, maar nog meer met acties (non verbale communicatie, keuzes, handelingen). Zorg ervoor dat de acties die je onderneemt kloppen met de verbale grens die je aangeeft. Nee is nee. Handel daar dan vervolgens ook naar. Zo vergroot je je zelfvertrouwen en het respect van de ander.



Begin klein

Als je begint met hardlopen schrijf je jezelf ook niet meteen in voor de marathon van New York. Je begint met een klein rondje snelwandelen in je eigen wijk en bouwt je conditie kilometer voor kilometer verder uit. Dit geldt ook voor het aangeven van je grenzen. Verwacht niet meteen dat je van de een op de andere dag een master in het grenzen aangeven wordt. Dit gaat met vallen en opstaan. Begin met oefenen in veilige situaties, met mensen die je goed kent en dichtbij je staan. Bombardeer ze niet meteen met een gigantische dramatische NEE, maar start met het aangeven van je behoeftes door op kleine dingen een duidelijke nee aan te geven. Wil iemand afspreken op een moment dat het voor jou niet uitkomt, geef dan duidelijk en rustig aan ‘het lijkt me leuk om je te zien, maar dat moment komt voor mij niet uit, laten we een ander moment prikken’. Ga daarna verder niet de discussie aan en prik een ander moment.

Van schuldgevoel naar trots

Je zult zien dat de eerste keren dat je je grenzen aan gaat geven er een schuldgevoel omhoog komt. Dit hoort erbij en is een teken dat je op de goede weg bent. Je bent de balans aan het verschuiven van de ander naar ik en dat gaat gepaard met wat ongemak. Dit wordt iedere keer als je je grens aangeeft minder en minder, dat beloof ik. Als het schuldgevoel weg gevloeid is zul je zien dat het plaats maakt voor een gevoel van trots. Het recept voor een zelfvertrouwen boost en een krachtig leven.

Grenzen aangeven is niet altijd gemakkelijk, maar het is te leren en je gaat er beter en beter in worden. Trek die lijn, focus je energie, kies voor geluk, straal dit uit en pak je eigen kracht terug. Ik weet zeker dat je het kunt!



56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page